Nyirokmasszázs (nyirokdrenázs)

Mindazoknak, akik nem olvasnának hosszabban e témában, előre vettük a fontos, elengedhetetlen, a nyirokdrenázs kezeléséhez szükséges főbb információkat.

Felhívjuk a figyelmet minden olyan vendégünk számára, aki igénybe szándékozza venni a nyirokmasszázs akár 90 perces, akár 120 perces változatát, hogy a masszázst megelőző naptól ügyeljen a több folyadék (víz, natúr tea) bevitelére, így hígul a nyirokfolyadék is és a vér is ezzel is fokozva a kezelés hatékonyságát. Szalonunkban manuális nyirokdrenázs kezelést biztosítunk. Ennek előnye, hogy van lehetőség a nyirokcsomók ürítésére (a gépi kezelésnél erre sajnos nincs mód), a teljes test kezelésére és külön figyelmet kaphatnak a problémásabb területek.

Még mielőtt az időtartamot túl hosszúnak találnád, Hogy ez a teljes testes kezelés megvalósulhasson érdemes véleményünk szerint minimum 90 percig végezni a kezelést. Ettől eltérő véleményekkel, kezelési metódusokkal is találkozhatsz, viszont az alaposság és a precizitás, a test egésze, a rosszabb, problémásabb területeken való “elidőzés” ezesetben elengedhetetlen

A nyirokmasszázsról általában

A masszázsok kivitelezésének lehetőségeiről

Sokan kissé idegenkedve fogadják ezt a masszázs fajtát. Nem fájdalmas, más mint az eddig megszokottak, és nem az izomzatra hat. - Röviden ezt is mondhatnánk róla, ám mivel a Demeter Masszázs oldalán mindig az alaposságra törekedtünk, ezért kicsit hosszabban, részletesebben fogjuk kifejteni mind a nyirokrendszer működését, anatómiáját, mind a javallatokat és ellenjavallatokat, a nyirokdrenázs hatásait, menetét.
Így bízunk abban, hogy hatékonyan segíthetünk, hogy eldöntsd, van-e szükséged nyirokdrenázs kezelésre, avagy nincs.

A nyirokdrenázs hatásai

A vegetatív idegrendszerben aktivizálja a paraszimpatikus részt, nyugalom és elálmosodás tapasztalható. Hat a reflexekre és a fájdalomérző reflexpályákra. A kezelés során a védekező sejteket aktivizálva érjük el a fájdalomcsillapító hatást.

 • Hat az immunrendszerre, elősegíti annak védekezési mechanizmusait.
 • A vérerek simaizmaira tonizálóan hat, összehúzódás jön létre, a Vendég elsápad. Ezáltal a kapillárisok visszaszívó hatása nő, a szövet kitisztul. A nyirokerek körkörös izmai önállóan működnek, pumpaszerűen. Ha valami miatt zavar keletkezik, a manuális nyirokdrenázzsal ezt helyreállíthatjuk.
 • Drenázs-hatás: folyadék- és váladékelvezetés, víztelenítés. A nyirokdrenázs alkalmazásakor a kötőszöveti folyadékra hatunk. A vérnél visszaszívás történik, a nyiroknál továbbtolás, elmozdítás.
 • Hatása a kötőszövetre: a kötőszövet alapállománya tartalmaz mukopolysacharidokat, hyaluronsavat, fehérjéket. Ebbe az alapállományba ágyazódnak be a kollagén és elasztikus rostok, idegvégződések, kötőszöveti sejtek és kapillárisok. Ez a szövet félfolyékony, egyszer sol (kolloid oldat), egyszer gél (kocsonyás kolloid rendszer) állapotú. A nyirokdrenázs hatására a szövet sol állapotú lesz, és a drenázs-hatás által a kismolekulájú anyagok és a víz a vérérrendszerbe kerülnek (sol állapotban a molekulák könnyen mozdíthatók). A nyirokerek izgatása, ingerlése miatt a nagy molekulájú anyagokat eltávolítjuk a kötőszövetekből. Ilyen anyagok (méretük miatt csak a nyirokrendszer által szállíthatók el): fehérjék, sejtek, vírusok, baktériumok, toxinok, salakanyagok.

A nyirokrendszerről és annak felépítéséről, működéséről

A nyirokkeringés szoros kapcsolatban áll az immunrendszerrel, meghatározza a szervezet regenerációs készségét, és segíti a szövetekből történő salakanyag-kiválasztást. A nyirokdrenázs speciális masszázsfajta, amely javítja a nyirokelfolyást, rendszeres alkalmazása megszűnteti a szöveti nyirokpangást

A nyirokrendszer legfontosabb feladatát az immunmechanizmusok összehangolásában tölti be. A nem specifikus immunrendszer feladata az éppen aktuális fertőzések leküzdése. A specifikus immunrendszer teszi lehetővé, hogy a szervezet hosszú távon el tudja különíteni a test azonos és testidegen elemeket. A nyirokszervekben keletkező immunsejtek a nyirokerek útján ráakadnak a kórokozókra, bekebelezik és feloldják őket, illetve szaporodni kezdenek, és antitesteket termelnek. Bizonyos limfociták felszínén megtalálhatók azok az ellenanyagok, melyek a betolakodott kórokozók ellen termelődtek, ezek teszik lehetővé a hosszú távú immunitást, mert amint egy baktérium vagy vírus bejut a szervezetbe, rögtön találkozik a rájuk emlékező memóriasejtekkel.

Másik fontos feladata a sejtek, szövetek táplálása és salaktalanítása, olyan anyagok szállítása, melyeket a kapillárisok már nem juttathatnak el direkt a sejthez, illetve vissza. A szövetekben termelődő nyirok (lympha), valamint a bélcsatornából felszívódó nyiroknedv (chylus) szállítására, részben pedig fehérvérsejtek termelésére szolgál.

A nyirokedényrendszer nyirokhajszálerek, nyirokerek dús hálózatából, valamint nagyobb nyiroktörzsekből és a csőrendszerbe iktatott nyirokszervekből áll. A nyirokrendszer a szövetek közötti résekből indul ki, és a nagy nyiroktörzseken keresztül a vénás rendszerbe ömlik, nem egy önmagába visszatérő rendszer, mint a véredényrendszer, hanem a vénás rendszernek egy, a periférián vakon végződő oldalágaként fogható fel. Tehát a nyirokrendszer a vérkapillárisok területén a szövetrésekben kezdődik, majd a vénás rendszerrel párhuzamosan egyre nagyobb törzsekben gyűlik, és a főtörzsek végül a vénás rendszerbe torkollnak. Így a nyirokrendszer nevezhető a vénás rendszer mellékpályájának.

A nyirokerek hálózatában nem található olyan közbeiktatott izmos szerv, (mint a szív), mely a nyirok áramlását fenntartaná, a nyirok mozgását más tényezők befolyásolják. Ezek közül a legfontosabbak a szövetnedv nyomása, a nyirokerek falának aktív összehúzódása, a negatív mellkasi nyomás szívó hatása, a környező szervek és izmok nyomó hatása.

Az emberi nyirokrendszert egymástól függetlenül a svéd RUDBECK és a dán BARTHOLIN ismerte fel 1653-ban. A nyirokereknek csupán mikroszkóppal látható formája a nyirokhajszálér. A nyirokkapillárisok zárt falú, csupán endothellel határolt zsákocskák, melyek rendszeresen összeszövődnek a véredény - kapillárisokkal. Minden szervben a sejt közötti rések folytatásaként kezdődnek a végtagokban és a törzsön is a hám alatt, a legfelső irharétegben alakulnak ki. A belső szervekben a vérerek körül jelennek meg az iniciális(kezdeti) nyirokerek, és a vérerek körül elhelyezkedve, azokkal együtt futnak. Az iniciális nyirokerek egy adott régióból gyűjtik össze a nyirokfolyadékot, és összefutva a gyűjtő- vagy kollektor ereket alkotják. A kollektorok a bőr középső rétegének kapillárisaiból érkező nyirok koncentrálását végzik, és a bőralja rétegében futnak össze. A kollektorok területéből érkező nyirkot gyűjtik össze a nyirokérkötegek, és szállítják az adott régiót ellátó regionális nyirokcsomókba. A nyirokhajszálerek falán szövetnedv kerül a nyirokerecskékbe, mely a nyirok plazmáját alkotja. A nyirokkapillárisok összenyílásából nyirokerek keletkeznek. Faluk olyan rétegekből áll, mint a vénáké, és bővelkedik a vénák billentyűihez hasonló billentyűkben. Az iniciális nyirokerek és kollektorok körül elasztikus és kollagén rostokból álló horgonyzó rostok vannak, melyek segítik az erek térfogatának változását, ezáltal a környező kötőszövet nyomásváltozásaira azonnal képesek reagálni, és akár nyugalmi állapotban mért csatornavastagságuk 50-szeres növekedésre is képes. Véna-nyirok shuntök is találhatók a bőrben, helyenként jól megfigyelhető a vastagabb falú vénák és a nyirokkollektorok belső csatornáinak összenyílása. A nagy gyűjtőerek szerkezete a vérerekével megegyezik. A nyirok lassabban áramlik, mint a vér a vérerekben, áramlási iránya a máj kivételével a vénás vér haladási irányával megegyező. A májból a nyirokerek nem a venae hepaticaekkel (májon átáramló vénák), hanem a vena portae (májkapu véna) mentén távoznak. A nyirokerek száma és a közöttük lévő anasztomózisok (összeköttetések) terjedelme sokkal nagyobb, mint a véredényeké.

A nyirokmasszázs javallatai (indikációi)

Ismét egy olyan masszázs fajtával állunk szemben, mely sok mindenre hasznos lehet és kifejtheti jótékony hatását, talán sokoldalúbban is, mint némely más masszázs kezelés. Miért javasoljuk tehát?

 • A folyadékegyensúly megtartása érdekében
 • regenerálás
 • acne
 • minden pangásos állapotnál: rosacea, arcödéma, vérömleny
 • könnyzacskó kezelése
 • terhességi lábödémák, bőrelváltozások, terhességi csíkok
 • fogyókúrázóknak a rugalmasság megtartása miatt
 • minden olyan bőrelváltozás, ahol fehérje túltengés áll fenn: allergia krónikus ekcéma, égések, krónikus megfázások hajhullás
 • panniculitis – a bőralja zsírszövetének gyulladása. Főleg középkorú nőkön előforduló betegség, melyet láztól kísért csomók jellemeznek. A bőr piros, ödémás, ízületi fájdalmakkal is járhat.

A nyirokmasszázs ellenjavallatai

Kérlek kerüld ezt a masszázst ha lázas vagy, ha heveny gyulladásod van, ha asztmás vagy, bármilyen daganatos megbetegedés esetében, ha pajzsmirigy túlműködésed, trombózisod, vagy fertőző betegséged van, ha kisbabát vársz, vagy ha szívritmuszavarod, vagy bármilyen szívbetegséged van. Hölgyeknél a menstruáció 1.-2. napján végzett kezelés okozhat fokozottabb vérzést esetleg kellemetlen lehet a kezelés a hasi tájékon. Ilyenkor célszerű várni a bejelentkezéssel. Kérlek figyelmeztess masszázs előtt ha alacsony a vérnyomásod!

A nyirokdrenázs menete

Fontos tudni, hogy ennek a masszázsnak nem szabad fájnia! Több ízben jelezték már számunkra, hogy más masszőröknél ezt a kezelést fájdalmasnak, nagyon kellemetlennek találták. A hatása miatt persze végül rászánták magukat és eljöttek. Ez a masszázs nem a dögönyözésről szól. Óvatos, lassú, pumpáló fogások jellemzik, melyek a nyirok áramlását segítik elő. Nagyobb erő kifejtéssel nem lehet fokozni a kezelés hatását.

A masszázs minimális ruhában (maximum laza alsóneműben) történik, szabad utat engedve a nyiroknak. Először hanyattfekve kezdjük, a nyirokcsomók megtisztításával majd fokozatosan felfelé áramoltatjuk a sejtközti folyadékot. Ezután hasonfekvésben a test hátsó felén is elvégezzük a folyamatot majd újra hanyattfekvésben megismételjük a fogásokat, hogy az előre vezetett folyadékot is segítsük az ürülésben.Az eredmény azonnal érezhető. Megkönnyebbülve fog leszállni a masszázságyról. Régóta fennálló probléma esetén a végső eredmény sajnos várat magára. Ilyenkor feltétlenül több kezelés javasolt és a kúra mielőbbi elkezdése.